top of page

A life without the cello would B♭.

cello.jpg

Cello

Man brukar säga att cellon är det instrument som ligger närmast den mänskliga rösten - kanske är det därför det är så älskat. Det är ett mäktigt instrument: om du en gång haft förmånen att på nära håll känna de djupa vibrationerna från en cellos mörka register, så kommer du troligtvis aldrig att glömma det! 

Förutom att cellon utgör en wow-faktor i många sammanhang, så är det ypperligt för alla som gillar att spela ihop med andra. Ingen stråkkvartett eller orkester är komplett utan cellist - och när man hittar cellon som inslag i pop- och rockmusik så blir det ofta alldeles fantastiskt! Se exempel på detta hos Linnea Olsson, Beatles och OneRepublic.

Cello för barn

Barn som spelar stråkinstrument får ofta ett väldigt bra gehör med sig ända in i vuxen ålder. Du kan börja spela cello redan vid 5 års ålder. För föräldrar som vill anmäla sitt barn till cellolektioner rekommenderar vi alltid att man läser vår föräldraguide, för att kunna ge sitt barn goda förutsättningar att ta till sig undervisningen. Vi tar emot vuxna elever också - majoriteten av våra nuvarande celloelever är vuxna!

Kursen

Du träffar din cellolärare individuellt, samma dag och tid varje vecka, i vårt gula hus i Norra Djurgårdsstaden. En vanlig lektion kan se ut på olika sätt. Vanligtvis spelar du upp din läxa, kanske några tekniska övningar, och om tid finns övar vi också på notläsning. Kanske spelar du litegrann tillsammans med din lärare! För de allra flesta räcker det med 30 minuter att göra allt detta effektivt. Kom i god tid, så att du hinner packa upp och förbereda cellon lagom till lektionen börjar.

 

 lektionen kommer din lärare att ge dig uppgifter att öva på hemma. Det är nämligen övningen du gör på hemmaplan som är nyckeln till framgång. Läraren kan bara visa dig vägen - precis som med allt lärande, så måste du ta stegen själv. Med några minuter med cellon varje dag kan du komma långt på en termin. Om du har tålamod och disciplin så kommer du märka att dina låtar blir alltmer roliga, spännande och avancerade!

Du behöver

Vill du prova på en cellolektion först, för att se om det är något för dig? Du får gärna låna en cello av oss. Efter provlektionen kommer du dock att behöva ett eget instrument. För att hyra eller köpa instrument kan vi rekommendera Joakim Amundin.

bottom of page